Witte pensen met geflambeerde appelcompote

Witte pensen met geflambeerde appelcompote
Recept

Benodigdheden

Voor 2 personen

  • 4 pensen

  • 2kg stoofappels

  • 50g fijne suiker

  • 100g boter

  • Calvados

  • tijm

Ons recept

Witte worst, ook wel witte pens of ‘boudin blanc’ genoemd, is dé guilty pleasure van heel wat mensen. Toch weten velen niet precies wat erin zit. Nochtans is er aan pensen niets ingewikkeld.

Ten eerste hangt het af van de kwaliteit van het varken. Het enige vet is namelijk het andere niet. Vervolgens moet je het juiste evenwicht vinden tussen alle ingrediënten. Maar tenslotte is het ook gewoon een kwestie van smaak. Er bestaan evenveel soorten pensen als er charcutiers zijn.

Voor witte pensen gebruik je mager wit vlees: kalfsvlees, kip of stukjes mager varkensvlees. Daar voeg je vet, room, boter of varkensvet, eieren en melk aan toe. Dat stop je allemaal in de cutter. Je brengt het geheel op smaak en zorgt dat je een fijn mengsel hebt. Dat is belangrijk. Om van pensen te kunnen spreken moet er ook varkensvlees in zitten. Voor het vet neem ik grof varkensgehakt en een beetje geperste kop. Uien, melk, kruiden en dan de emulsie.

Voor een volwaardige maaltijd voeg je gewoon wat appeltjes toe, alsof het recht uit de keuken van ons grootmoeder komt. Een lekker gerechtje en het ideale comfort food!

Bereiding

    • Schil de appels en snij in stukjes
    • Smelt de boter en stoof de appels aan
    • Voeg de suiker toe en laat kort karameliseren
    • Flambeer de calvados - vergeet de dampkap niet uit te zetten
    • Zorg dat de appels nog wat krokant zijn
    • Smelt boter op een laag vuurtje in de pan
    • Bak de worsten tot ze krokant vanbuiten en warm vanbinnen zijn
    • Serveer met de appeltjes en werk af met verse tijm

Tip

Witte pensen moet je warm eten. Twee uur voor het bakken uit de koelkast halen. Je bakt ze snel in braadpan of a la plancha. Voor de snelle hap gewoon even serveren op een stuk vers boerenbrood. Zalig!


0 reacties


Laat een reactie achter

Let op, reacties moeten goedgekeurd worden voor ze online komen

Gebruikte producten

Balletjes in tomatensaus
Balletjes in tomatensaus
€12,35
Shop nu
Artist Pan by BEKA
Minder dan 10 in stock
Artist Pan by BEKA
Vanaf €69,00
Shop nu
DIERENDONCK-WEBSHOP_BAVETTE
Bavette 2 reviews
€18,50
Shop nu

Verwante recepten

Hertenkalf met wildsaus

Recept

Hertenkalf met wildsaus

Het hertenkalf weerspiegelt de gratie en finesse van de natuur zelf. Ons recept... Lees meer
Fazant Fine Champagne

Recept

Fazant Fine Champagne

Met zijn natuurlijke gratie en onderscheidende smaakprofiel voegt de fazant luxe... Lees meer
Hazenrug - een heerlijke wildklassieker

Recept

Hazenrug - een heerlijke wildklassieker

De hazenrug, een koninklijk stuk wild, laat culinaire harten sneller... Lees meer
close menu