Opgevulde kalkoen of kapoen
Benodigdheden
- 1 kalkoen of kapoen
Ons recept
De feestdagen staan weer voor de deur en dat betekent dat het tijd is om te genieten van heerlijke traditionele gerechten. Een van de sterren van de tafel is de sappige kalkoen of kapoen, prachtig gebraden en met een knapperige korst.
Maar hoe zorg je ervoor dat je vogel perfect gaar en mals is? Geen zorgen, wij hebben de tips en trucs om de gaartijd feilloos in te schatten. Met onze beproefde methoden en een vleugje ervaring, kun je met vertrouwen de keuken betreden en je gasten verwennen met een onweerstaanbaar gerecht.
Bereiding
- Oven voorverwarmen op 220°C.
- Kruiden met peper en zout.
- Eerste gaartijd: kalkoen/kapoen 40 min. in de oven op 220°C.
- Tweede gaartijd: temperatuur verlagen tot 180°C. (zie tabel)
- Klontjes boter bovenop de kalkoen/kapoen leggen en een kopje water in de oven.
- Om de 20 min. bedruipen met de sappen.
Hoe het gaarproces controleren?
Steek met een mes of breinaald voorzichtig in het midden van de kalkoen tot in de vulling, dus doorheen het kalkoenvlees. Voelt de punt zeer warm aan, dan is de kalkoen gaar.
Als de kalkoen niet opgevuld is, steek je voorzichtig in het dikste gedeelte van de bouten. Als het sap dat er uit loopt niet meer roze is, dan is het vlees gaar.
Gaartijden
Gewicht | 1ste gaartijd | 2de gaartijd |
2 - 3,5 kg |
40 min |
1 - 1,5u |
3,5 - 5,5 kg |
40 min |
1,5 - 2,5u |
5,5 -7,5 kg |
40 min |
2,5 - 3u |